Depressie behandeling bij Psycholoog Haarlem

Je bent somber

Je voelt je somber. Dat heeft iedereen wel eens, maar bij jou blijft die neerslachtige stemming aanhouden. Sterker nog, het bepaalt wat je doet en vooral wat je niet doet. Je hebt zo weinig energie dat het leven aan je voorbij glijdt. Je ziet het allemaal nauwelijks meer, je hoort het niet.

Je zondert je af

Je zondert je zelf af, omdat zo’n innerlijke cocon eigenlijk de enige plek is waar je nog kunt zijn. Je bent alleen, hoeveel vrienden of familie je ook hebt. Die eenzaamheid overkwam je, maar je hebt er ook een beetje voor gekozen. Het is de enige manier. Je bent aan het overleven.

Symptomen en vragen

Wij houden als stelregel aan dat het nagenoeg onmogelijk is om bij jezelf een ‘depressie’ vast te stellen. Je merkt dat je neerslachtig bent en dat het je niet lukt om eruit te komen. Er is afstand en deskundigheid nodig om van daaruit de stap naar een ‘depressie’ te maken; vaak spelen andere thema’s een net zo grote rol. Het beste leg je je klachten daarom voor aan een psycholoog. Om een idee te krijgen:

  • Je bent het grootste deel van de dag neerslachtig
  • Dingen die je vroeger leuk vond, kunnen je nu niet boeien
  • Je hebt gewicht verloren of bent juist aangekomen
  • Je kunt heel rusteloos zijn
  • Je bent moe en hebt nauwelijks fut
  • Je ‘zit in je hoofd’: piekeren, zorgen, angsten
  • Concentreren is moeilijk

Hoe is het zo gekomen?

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Deze vraag zal ons niet altijd veel opleveren. Somberheidsklachten kunnen namelijk overal vandaan komen en vaak zijn er meerder omstandigheden ‘aanleiding’. Ook aanleg, persoonlijke problematieken en zelfs lichamelijke klachten kunnen tot een depressie leiden.

Gelukkig goed te behandelen

Somberheidsklachten, of depressieve gevoelens zijn zeer goed te behandelen. Het gewicht van de behandeling hangt af van de mate waarin je klachten hebt. In de regel is de behandeling gebaseerd op gecombineerde methoden en technieken waarbij je op verschillende vlakken tegelijkertijd aan het werk gaat.

Contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem telefonisch contact op of vul het contactformulier in voor een kennismaking bij Psycholoog Haarlem.