Ga aan het werk met EFT relatietherapie in Haarlem

Wanneer ga je in Emotionally Focussed Therapy?

Het leven is druk: familie, gezin, werk, studie, vrienden en dan nog alle dingetjes die altijd gedaan moeten worden. Dan is het fijn als je relatie een veilige haven is. Waar je even niet hoeft. Waar je helemaal jezelf bent. Waar je bij kunt komen. Dat was bij jullie waarschijnlijk ook zo. Het is heel logisch en eigenlijk heel raar dat die relatie daardoor een beetje op de achtergrond verdwijnt. Jullie zijn overal mee bezig, behalve met jullie. De veilige haven is vanzelfsprekend. Dat was juist het fijne, dat je daar niets aan hoefde te doen. Even geen druk, geen moeite. Emotionally Focussed Therapy (EFT) is voor alle stellen die die moeite wél weer willen doen. Waarschijnlijk omdat het voor jullie de laatste kans is. Jullie hebben het zwaar samen. Bijna ondraaglijk zwaar. En je twijfelt of jullie relatie dit kan doorstaan. In het verlengde daarvan ben je ook onzeker over of je het wel wilt. Overigen, het kan ook zo zijn dat jullie merken dat de aandacht verslapt en jullie dát graag willen voorkomen.

Onze relatietherapeuten:

Relatietherapie is niet mogelijk bij alle psychologen op deze website, dit is wel mogelijk bij Anne Cox. (De EFT relatietherapie methode wordt helaas niet gebruikt door Anne Cox, Kijk op Psyned voor relatietherapeuten die dit wel geven.) Wij helpen jullie graag met het herstellen van jullie relatie en gaan samen kijken naar jullie relatieproblemen.

 Wat is EFT?

In de behandeling staan ‘emoties’ centraal. Niet per se de emoties zelf, maar de manier waar jij en jullie er mee omgaan. Veel stellen vinden het heel plezierig om, met een therapeute erbij, moeilijk bespreekbare onderwerpen als emoties nu eens goed te bepraten. De meeste stellen komen er dan ook achter hoe rijk en mooi die ander is en waarom ze ook weer zo veel van elkaar houden. Dat soort gesprekken zijn even mooi als moeilijk en soms pijnlijk. Je begrijpt dat voor zulke onderwerpen een speciale sfeer tussen jullie nodig is: van vertrouwen, respect en steun. En waarschijnlijk kun je je nu niet voorstellen dat jullie zo’n sfeer kunnen zetten. En toch gaan jullie het doen. En waarschijnlijk gaat het ook jullie lukken. Emotionally Focussed Therapy (EFT) is een wetenschappelijk beproefde methode met een hoog slagingspercentage. Er is geen reden om aan te nemen dat jullie dat kunnen bereiken.

Het doorbreken van de patronen

Zoals gezegd: eerst moeten jullie werken aan de manier waarop jullie gesprekken voeren. Dat is heel concreet werk, waarin jullie de vaste patronen van jullie omgang herkennen, erkennen en wegnemen. Zie je, jullie gesprek gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier. De een zegt dit, wat de ander zo opvalt, wat de een dan weer niet zo bedoelde, waar de ander zo zijn vraagtekens bij zet. Jullie hebben dat gesprekje al duizend keer gedaan en kennen de danspassen uit jullie hoofd. Want zo zien wij het: als een Dans van Weerstand. Welk gesprek jullie ook voeren, het volgt de dwingende passen van die dans. Jullie zitten er in vast. En waarschijnlijk hebben jullie het niet eens door. Gelukkig begrijpen de meeste mensen heel snel waar ze de fout in gaan. Ze voelen het gebeuren. Het probleem: zelfs als je het weet kun je er weinig aan doen. Daar helpen wij bij. Samen vinden we manieren om die standaardstappen te doorbreken. Dat is nodig ook want met die negatieve interactie breken jullie je relatie steeds een beetje verder af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn. De relatietherapeut geeft dat vaak al in het eerste gesprek aan. Emotionally Focussed Therapy laat zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je emoties bepalen je

Een liefdesrelatie is een verbond dat eerst en vooral toch emotioneel is. De liefde, maar ook het gevoel van veiligheid, zekerheid, vertrouwen en kwetsbaarheid zijn de diepe emoties waarin jullie vorm krijgen. Dat is niet zomaar iets. Want als het tussen jullie mis gaat, gaat het in essentie daar mis. Vandaar dat het soms ook zo heftig kan zijn. Jullie leven op de rauwe emotie – zelfs als jullie dat zelf helemaal niet eens in de gaten hebben. Je leert begrijpen dat die heftigheid alles te maken heeft met gevoelens zoals angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing. Door dit structureel en grondig te behandelen vergroten jullie het gevoel van veiligheid en intimiteit en maken jullie ruimte om samen verder te groeien.

EFT Haarlem; behandeling in drie fases

  1. We zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Voordat we ook maar iets kunnen doen, doorbreken we de patronen die jullie nu gevangen houden. Er zijn drie droeve dansen die jullie met elkaar doen: (a) de dans van het conflict; bij het minste of geringste vliegen jullie elkaar in de haren en geen van beiden wijkt ook maar één millimeter, (2) dans van de jacht; de één trekt zich terug in klusjes, computer, hobby (de tuin, de garage, de auto) en de ander jaagt hem of haar achterna, en (3) de dans van de eenzaamheid; waarin jullie je allebei terugtrekken.
  2. We geven verdieping. Nu jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken. In deze fase gaat het om die diepgewortelde emoties die je als mens bepalen. Wensen die je hebt, wat je nodig hebt om jou te zijn, waar je nog ‘onaf’ bent, wat je schaduwkant is. Geen lichte fase, alhoewel het resultaat wél heel licht is, van de meeste stellen valt een last als de onnoembare onderwerpen gezegd worden en niet worden vernietigd in jullie droeve dansen;
  3. Jullie komen weer tot elkaar; de problemen die jullie dachten te hebben blijken nu kleinigheden en lossen jullie vrij makkelijk op. Het is tijd vooruit te gaan, plannen te maken samen. Een vakantie, leuke dingen doen, samen de wereld in.

Contact

Benieuwd wat EFT relatietherapie Haarlem voor jullie relatie kan doen? Neem telefonisch contact op via  023 – 2302063 of vul het contactformulier in. Wij leggen je graag uit wat wij voor je kunnen betekenen bij EFT Relatietherapie Haarlem.