Verrassend snel inzicht bij Relatietherapie Haarlem

Steeds meer stellen

Steeds meer stellen laten zich tijdelijk begeleiden door een relatietherapeut. Dat is een goed teken. Vaak blijken grote problemen toch vooral communicatieproblemen te zijn en hebben stellen elkaar uit het oog verloren. Want er was ooit grote liefde, saamhorigheid en een gedeeld gevoel. Sterker nog, waarschijnlijk voelde het alsof jullie de hele wereld aankonden. En nog steeds weten jullie ergens: samen zijn we tot bijzonder veel in staat. Als je een moeilijke tijd door maakt kan een relatietherapeut je helpen. Als je elkaar niet meer kunt bereiken, elk gesprek uitdraait op hetzelfde, het vertrouwen geschonden is, er geheimen of leugens waren. Er is pijn, verdriet en een groot gevoel van onmacht er uit te kunnen breken.

Onze relatietherapeuten:

Relatietherapie is niet mogelijk bij alle psychologen op deze website, dit is alleen mogelijk bij Anne Cox. Wij helpen jullie graag met het herstellen van jullie relatie en gaan samen kijken naar jullie relatieproblemen.

Verrassend snel inzicht

Meestal zijn de stellen bijzonder verrast van het tempo waarin de kern van de problemen wordt blootgelegd. Dat komt vooral omdat jullie niet door hebben hoe jullie interactie zelfs in een gewoon gesprekje wordt gekenmerkt door vaste patronen en verhoudingen. Jullie reageren in een reflex op elkaar. De patronen zijn zó dominant dat je ze niet kunt negeren. Cliënten zelf hebben vaak helemaal niet door hoe zichtbaar hun interactie is, hoe veelzeggend ze in herhaling vallen, zelfs in een kort gesprekje. Vandaar ook dat het een regelrechte verrassing is als al in het eerste of tweede gesprek de grootste obstakels en vastgeroest gedrag wordt blootgelegd.

Uitslijten kost tijd en energie

De tweede verrassing voor koppels is dat we het niet per se meteen over inhoudelijke problemen en vragen gaan hebben. Dat komt omdat jullie gedragsverhouding zó overheersend is, dat jullie niet luisteren, niet echt vertellen en niet met diepgang kunnen praten. Eerst moet jullie ‘geruzie’ ophouden. Het is betrekkelijk eenvoudig om de problemen zichtbaar te maken. Het is erg lastig er iets aan te doen. Jullie gedrag is zó diep ingesleten dat, al weet je wat je gaat doen, en al wil je dat anders doen, je je toch hetzelfde gedraagt. Het is hard werken, zorgvuldig werken en jezelf en elkaar blijven herinneren aan de patronen die jullie willen doorbreken. Daar staat tegenover dat áls jullie deze stap – die toch vooral instrumenteel is – kunnen zetten, jullie grote kans hebben er met de behandeling helemaal uit te komen.

Relatietherapie Haarlem – Verdiepen, verkennen en elkaar emotioneel vinden

Nu we gewoon met elkaar kunnen praten, kunnen we inhoudelijk aan het werk. Samen zoeken we de pijn, de dromen, de wensen, de veranderde wereld van jullie op. Jullie krijgen tijd om te herontdekken wat jullie belangrijk vinden, waar het jullie uiteindelijk allemaal om te doen is. We verkennen ook jullie emotionele verhouding; de gevoelens die jullie hebben, soms complex en ondoorgrondelijk, soms rauw en onvermijdelijk. Ze verdienen hernieuwde aandacht – van jullie allebei. In deze fase komen jullie verhalen aan bod; van jou, van je partner en van jullie samen. We geven vooral ruimte aan de emotionele verhalen. Je zult merken dat onze gesprekken vaker over die grotere thema’s gaan.

Soms is er meer aan de hand

Goed moment om even stil te staan bij het volgende: soms is er meer aan de hand. Soms heeft één van jullie een ander probleem dat nooit aan de orde kwam – somberheid, een burn-out, een slecht verwerkt verlies. In dat geval schorten we de behandeling met zijn drie even op en gaat degene met de andere klacht eerst zelf even door (bij ons of ergens anders).

Plannen maken en vooruit kijken

In de laatste fase keren we terug bij jullie oorspronkelijke klachten en vraagstukken bij en met elkaar. Nu pas gaan we daar aan werken. Voor de meeste stellen is dat inmiddels makkelijk – het fundament onder de problemen is al aangepakt. We nemen daarom nu ook tijd om vooruit te kijken, misschien voorzichtig nieuwe plannen te maken, aan leuke dingen te denken.

Contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem telefonisch contact op of vul het contactformulier in voor een kennismaking. Wij helpen je graag bij Relatietherapie Haarlem.