Betrokken begeleiding bij Therapie Haarlem

Kennis maken

De ‘klik’ tussen ons is belangrijk. Hoe makkelijker we elkaar begrijpen, hoe sneller het gaat. Dat is, vanzelfsprekend, een onderdeel van mijn verantwoordelijkheid. Je zult dan ook merken dat je je snel op je gemak voelt; dat de omgeving plezierig is en dat je makkelijk vertelt. Ons eerste gesprek is daarom niet alleen maar een kennismaking. Het belangrijkste is dat we er achter komen wat er precies speelt. Waarom je nu komt. En ook wat je wilt bereiken, wat je doelen zijn en waar je naartoe wilt. Tegelijkertijd zullen wij je wat meer vragen over je achtergrond, soms heel duidelijk binnen het domein van je klacht, maar soms ook algemener. We zullen eigenlijk ook meteen op zoek gaan naar je kwaliteiten en talenten die we kunnen aanwenden in het proces.

Hoe gaan we verder?

Op basis van dit gesprek – en soms ook een tweede – stellen we een behandelplan op dat heel precies bij jou past. Geen enkele behandeling is daarom hetzelfde: wij vinden jouw unieke kwaliteiten en helpen je jouw weg te vinden om die kwaliteiten optimaal te benutten. We gaan overigens ook meteen aan de slag, na de eerste afspraak al krijg je een werkje mee. Een kleine opdracht, dat kan een leesopdracht zijn, schrijven, iets doen, een herinnering ophalen. Dat is zinvol en je krijgt meteen iets om mee aan het werk te gaan.

Voor iedereen anders

Zoals gezegd, de behandeling is voor iedereen echt helemaal anders en samengesteld aan de hand van wie jij bent, maar toch zijn er thema’s en onderwerpen die vaker terugkomen. Zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Dat gaat over de relatie tussen denken, doen en voelen. Vooral in dat denken en doen kan een hoop misgaan. Je gaat al een leven lang mee. En in dat leven zijn dingen gebeurt; grote dingen, kleinere. Maar elke gebeurtenis is een innerlijke leerschool. Elke pijn een mentale notitie. En je hebt jezelf leren omgaan met verlies, pijn, teleurstelling – op jouw manier. Door die leerschool zijn veel reacties automatisch. Jouw manier is misschien een beetje een maniertje geworden. Waar je niet meer helemaal op kunt vertrouwen. Maar dat doe je wel. Met cognitieve gedragstherapie breken we die patronen open, we kijken of je gedachten over de wereld om je heen wel helemaal klopt met de wereld om je heen en we onderzoeken hoe je door anders te doen ook anders kunt voelen. Zo leer je jezelf beter kennen, je herkent je eigen valkuilen, maar ook die onderdelen waar je heel goed in bent. Je krijgt grip op de situatie, jezelf en het leven. En je hebt weer vertrouwen in jouw eigen toekomst. Het is een proces van verandering en wezenlijke groei.

Veel voorkomende klachten bij Therapie Haarlem

Een aantal veel voorkomende klachten die wij regelmatig behandelen zijn:

Klaar om verder te gaan

Niet alle cliënten wachten tot het eind van de behandeling. En dat hoeft ook niet; ons werk is er op gericht jou opnieuw te laten ervaren en leren hoe jij jouw leven zelf kunt vormgeven. Als je dat kunt, kun je zelf verder, zelfs als je klacht nog niet helemaal weg is. Onze cliënten gaan ons aan het hart, we maken altijd graag een terugkomafspraak – bijvoorbeeld een half jaar later, gewoon om te kijken hoe het met je gaat.

Contact

Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem telefonisch contact op (023 – 2302063) of vul het contactformulier in voor een kennismaking bij Therapie Haarlem.